Διατροφή και Καρκίνος του Στομάχου
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος του στομάχου
– Σκόρδο ακατέργαστο ή ελαφρά μαγειρεμένο
– Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο
– Ψάρια
– Τσάι
– Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ
– Ψύξη των τροφίμων μειώνει τους πιθανούς κινδύνους
– Λαχανικά: κρεμμύδια
– Βιταμίνη C: προστατευτική δράση ιδιαιτέρως εναντίον του Helicobacter Pylori
– Κίτρινα κρεμμύδια
Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος του στομάχου
– Κάπνισμα
– Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου
– Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος
– Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως
– Υψηλή κατανάλωση αλατιού
Σημαντικά σημεία διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του στομάχου:
- Ύστερα από επέμβαση γαστρεκτομής χρειάζεται διαχείριση του συνδρόμου dumping κατά το οποίο άπεπτες τροφές εισέρχονται στο λεπτό έντερο πολύ γρήγορα. Καλύτερα ανεκτές γίνονται τροφές μικρής ποσότητας και οι οποίες λαμβάνονται σε συχνό χρονικό διάστημα. Συμπυκνωμένοι υδατάνθρακες , αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά θα πρέπει να είναι σε αυστηρά περιορισμένη ποσότητα ή να παραλείπονται.
- Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.
