Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του Παχέος Εντέρου και του Ορθού
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού 
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη
  • Ασβέστιο : μειώνει την επίπτωση των χολικών οξέων
  • Καροτενοειδή και λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, σπανάκι, κατσαρό λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι , γκρέιπφρουτ
  • Κουρκουμίνη: δύναται να δράσει προστατευτικά
  • Φυτικές ίνες και άμυλο: δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
  • Φλαβονοειδή:  φρούτα και  λαχανικά όπως  μήλα, κρεμμύδια, τσάι
  • Φολικό οξύ: σπανάκι, μπρόκολο,  σπαράγγι, αβοκάντο,  χυμός από πορτοκάλι,  ξηρά φασόλια, και ενισχυμένα δημητριακά
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως
  • Καφές δύναται να έχει προληπτική δράση
  • Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα
  • Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Αφαίρεση πολυπόδων σε πρώιμο στάδιο.
  • Η υψηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να μειώσει τους πολύποδες
  • Ακόρεστα λιπαρά:  Επιβραδύνουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του κόλου.
  • Βιταμίνη Β6: ανεπάρκειά της εμπλέκεται στην ορθοκολική καρκινογένεση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν οινόπνευμα
  • Βιταμίνη D: η έλλειψή της μπορεί να προωθήσει την αύξηση καρκίνου του κόλου

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού 
  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  •  Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  •  Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών
  •  Αντίσταση στην ινσουλίνη
  •  Υψηλή πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών οξέων
  •  Οικογενειακό ιστορικό
  •  Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  •  Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  •  Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  •  Σόγια: τα συμπληρώματα της πρωτεΐνης σόγιας δύναται να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του κόλου
  •  Ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψάριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών

 

Σημαντικά σημεία διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του παχέος εντέρου /  ορθού:

 

Διατροφή και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και του Ορθού

 

Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στον καρκινοπαθή ασθενή, μπορεί να μειώσει τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας του και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να κρατήσει τις δυνάμεις του καθ’όλη τη διάρκειά της, εξασφαλίζοντας την μέγιστη αλλά και ευεργετική δράση των φαρμάκων που λαμβάνει.
Παρακολουθήσετε ένα σύντομο απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Καραφυλλίδη για την εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στους καρκινοπαθείς ασθενείς: