Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος του μαστού
- Αποφυγή αλκοόλ
- Θηλασμός > 2 έτη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στο ήμισυ.
- Πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
- Καροτενοειδή: άλφα και βήτα καροτίνη, ζεοξανθίνη , λυκοπένιο
- Φυσική δραστηριότητα
- Φυτικές ίνες: Κατανάλωση οσπρίων
- Φολικό οξύ: Συμβάλλει στην αναδόμηση του DNA.
- Διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Το σκόρδο μπορεί να έχει προστατευτική δράση
- Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά: τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προστατευτική δράση επειδή αυξάνουν την κυτταρική απόπτωση των καρκινικών κυττάρων
- Συνδυασμός διατροφής χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα
- Το κόκκινο κρασί και η ρεσβερατρόλη καταγράφονται στους συμμάχους
- Ταμοξιφαίνη
- Βιταμίνες Α και C
- Βιταμίνη Ε ως τοκοφερόλη
Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος του μαστού
- Ηλικία: όσο μεγαλύτερη τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Έκθεση σε οιστρογόνα: πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας και καθυστερημένη εμμηνόπαυση
- Γενετική προδιάθεση: γονίδιο BRCA1 ή BRCA2
- Κατά το ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψάριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών
- Η προχωρημένη ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού
- Χαμηλή φυσική δραστηριότητα
- Η παχυσαρκία και η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων ειδικά μετά την εμμηνόπαυση
- Πρόωρη ανάπτυξη και πρόωρη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως