Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του πνεύμονα.

Η κατανάλωση μιας «προστατευτικής» διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, σουσάμι, καρύδια pecans (για τη γ-τοκοφερόλη), τροφές πλούσιες σε κερσετίνη – quercetin (μήλα και κρεμμύδια) , σελήνιο, λυκοπένιο, καροτενοειδή, καθώς και φυσικά οιστρογόνα (όπως τα τρόφιμα σόγιας).

Σελήνιο: Θαλασσινά και οστρακοειδή, όπως: σαρδέλες, γαρίδες, τόνος, σολομός, συκώτι, ολικής αλέσεως σιτηρά  (η περιεκτικότητα τους σε σελήνιο εξαρτάται από την περιεκτικότητα σεληνίου του εδάφους), καρύδια Βραζιλίας, αυγά, κοτόπουλο, πλιγούρι και βρώμη.

Λυκοπένιο: Προϊόντα τομάτας, καρπούζι, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, και ροζ γκρέιπφρουτ.

Επίσης ευεργετικές ιδιότητες έχουν και τα τρόφιμα όπως το κύμινο και τα δημητριακά, οι φυτικές ίνες  από λαχανικά και φρούτα, τα φλαβονοειδή (μήλα, τα κρεμμύδια, πράσινο τσάι και χαμομήλι), το φολικό οξύ από το  σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα αβοκάντο, χυμό πορτοκάλι, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα σταυρανθή λαχανικά, ο καφές, η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος, τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια και τα καρύδια, τα τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο όπως τα καρύδια Βραζιλίας και τα ακόρεστα λιπαρά, όπως ο λιναρόσπορος, ο σολομός, και το ελαιόλαδο.

Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του πνεύμονα:

 

Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στον καρκινοπαθή ασθενή, μπορεί να μειώσει τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας του και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να κρατήσει τις δυνάμεις του καθ’όλη τη διάρκειά της, εξασφαλίζοντας την μέγιστη αλλά και ευεργετική δράση των φαρμάκων που λαμβάνει.
Παρακολουθήσετε ένα σύντομο απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Καραφυλλίδη για την εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στους καρκινοπαθείς ασθενείς: