Οι διατροφικές οδηγίες για το διαβήτη δεν εστιάζονται στην απαγόρευση κανενός τροφίμου ή ροφήματος. Τα επιστημονικά δεδομένα μάλιστα δείχνουν πως τα φρούτα και οι αμυλούχες τροφές όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες δεν απαγορεύονται στα άτομα με διαβήτη, ενώ ο Αμερικανικός  Διαβητολογικός Σύλλογος επιβεβαιώνει πως τα φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα και η ζάχαρη, μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο από το διαβητικό ασθενή, εφόσον πάντα λαμβάνεται υπόψιν η συνολική συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων. Άλλωστε η σωστή διατροφική εκπαίδευση είναι που παίζει καταλυτικό ρόλο στη σωστή διαχείριση του σακχάρου και αφορά την κατανάλωση των τροφίμων με μέτρο, το σταθερό καταμερισμό των υδατανθράκων (συνεπώς και των αμυλούχων) στα γεύματα της ημέρας, την πραγματοποίηση μικρών και συχνών γευμάτων, καθώς και την επιλογή τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Για τα άτομα που επιθυμούν να αποφύγουν τη πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει και η επιλογή των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

 

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως τα φρούτα, οι αμυλούχες τροφές και η ζάχαρη, δεν απαγορεύονται στα άτομα με διαβήτη