Ποιες είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες Διατροφικές Διαταραχές και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Θα επικεντρωθούμε στις πιο κοινά διαγνωσμένες Διατροφικές Διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων:

1. Νευρική ανορεξία: Περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός ατόμου, που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό σωματικό βάρος σε σχέση με την ηλικία, το φύλο, την ανάπτυξη και την κατάσταση της υγείας του. Η νευρική ανορεξία, συνήθως συνοδεύεται από διαταραχή της εικόνας του σώματος, έντονος φόβος αύξησης βάρους, έλλειψη αναγνώρισης της σοβαρότητας της ασθένειας ή/και συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στην αύξηση βάρους.

Διατροφικά ζητήματα στην νευρική ανορεξία: Οι δίαιτες των ατόμων με νευρική ανορεξία είναι συνήθως χαμηλές σε θερμίδες, περιορισμένης ποικιλίας και χαρακτηρίζονται από αποφυγή ή φόβους σχετικά με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και υδατάνθρακες. Αρχικά μπορεί να μην υπάρχουν προφανείς δείκτες υποσιτισμού λόγω της ικανότητας του σώματος να διατηρεί τη βιολογική ομοιόσταση ακόμη και όταν η πρόσληψη τροφής είναι ανεπαρκής. Ανεξάρτητα από το τρέχον σωματικό βάρος, η ασιτία οδηγεί τελικά σε μια σειρά από επιπλοκές, όπως αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, απώλεια βάρους, ανεπαρκή πρόσληψη μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών, ανεπάρκεια του συστήματος οργάνων και θάνατο. Άτομα με ακραίο και εκτεταμένο περιορισμό τροφής θα πρέπει να αξιολογούνται για το δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο επανασίτισης. Σε παιδιά και εφήβους, η διακοπή της αναμενόμενης ανάπτυξης είναι κοινή.

 

2. Νευρική βουλιμία: Υπερφαγία, που ορίζεται ως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα με ταυτόχρονη αίσθηση απώλειας ελέγχου σε συνδυασμό με συμπεριφορές κάθαρσης/αντισταθμιστικών συμπεριφορών (π.χ. αυτοπροκαλούμενος έμετος, καθαρτικό ή κατάχρηση διουρητικών, κατάχρηση ινσουλίνης, υπερβολική άσκηση, χάπια αδυνατίσματος) μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο για τουλάχιστον τρεις μήνες. Τα άτομα βιώνουν έναν έντονο φόβο για την αύξηση του σωματικού τους βάρους , που επηρεάζεται αδικαιολόγητα από το σχήμα και το βάρος του σώματος. Μπορεί επίσης να υπάρχει έλλειψη αναγνώρισης της σοβαρότητας της ασθένειας.

Διατροφικά ζητήματα στην νευρική βουλιμία: Στα αρχικά στάδια της νευρικής βουλιμίας, μπορεί να μην υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα διατροφικού συμβιβασμού. Σε μια παρατεταμένη πορεία, οι συμπεριφορές αυτές, οδηγούν σε πολλαπλά ιατρικά προβλήματα (π.χ. ανωμαλίες ηλεκτρολυτών, οδοντική διάβρωση, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, έλκη και αρρυθμίες). Η έλλειψη ποικιλίας τροφίμων και οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τα τρόφιμα είναι κοινός. Η πρόσληψη τροφής είναι συχνά αποδιοργανωμένη. Τα γεύματα μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες.
Τα επεισόδια υπερφαγίας συνήθως περιλαμβάνουν τροφές που συνήθως αποφεύγονται και είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες.

 

3. Διαταραχή Υπερφαγίας: Υπερφαγία, ελλείψει αντισταθμιστικής συμπεριφοράς, μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Τα επεισόδια υπερφαγίας συνδέονται με την αίσθηση της απώλειας ελέγχου, της γρήγορης κατανάλωσης φαγητού, της απουσίας πείνας και/ή της κατανάλωσης φαγητού έως ότου χορτάσουν εξαιρετικά. Γενικά, αυτά τα επεισόδια σχετίζονται με κατάθλιψη, ντροπή ή ενοχές.

Διατροφικά ζητήματα στην διαταραχή υπερφαγίας: Στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανείς διατροφικές συνέπειες. Σε μια παρατεταμένη πορεία, μπορεί να συμβεί αύξηση βάρους που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σε ορισμένα άτομα. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις για τα τρόφιμα είναι συχνές. Όπως και στην νευρική βουλιμία, η πρόσληψη τροφής είναι συχνά αποδιοργανωμένη. Τα γεύματα μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες, όμως τα επεισόδια υπερφαγίας περιλαμβάνουν συνήθως τροφές που συνήθως αποφεύγονται και είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες.

 

4. Άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης και πρόσληψης τροφής: Στην κατηγορία αυτή κατανέμονται τα άτομα όπου οι διαγνώσεις τους δεν πληρούν τα πλήρη κριτήρια για μία από τις παραπάνω διαγνώσεις των διατροφικών διαταραχών. Τα άτομα με άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης και πρόσληψης τροφής, εμπλέκονται σε συγκεκριμένες διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όπως ο περιορισμός της πρόσληψης, η κάθαρση και/ή η υπερφαγία. Παραδείγματα είναι: άτυπη νευρική ανορεξία (σημαντική απώλεια βάρους και περιορισμός τροφής αν και ο ΔΜΣ για την ηλικία και το φύλο είναι σε φυσιολογικό εύρος ή υψηλότερο), νευρική βουλιμία (χαμηλή συχνότητα ή περιορισμένη διάρκεια), διαταραχή υπερφαγίας (χαμηλή συχνότητα ή περιορισμένη διάρκεια), διαταραχή κάθαρσης (υποτροπιάζουσα κάθαρση με απουσία υπερφαγίας) και σύνδρομο πρόσληψης φαγητού την νύχτα (επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης νυχτερινού φαγητού, όπως το φαγητό μετά το ξύπνημα από τον ύπνο ή από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού μετά το βραδινό γεύμα).

 

5. Μη καθορισμένη Διαταραχή Σίτισης ή Διατροφής: Στην κατηγορία αυτή, οι συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών προκαλούν κλινικά σημαντική ενόχληση ή βλάβη, αλλά δεν πληρούν τα πλήρη κριτήρια των διατροφικών διαταραχών. Αυτή η διάγνωση χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να γίνει μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση (π.χ. σε χώρους έκτακτης ανάγκης).

 

6. Διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής: Η διαταραχή αποφυγής ή περιοριστικής πρόσληψης τροφής, χαρακτηρίζεται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
– σημαντική απώλεια βάρους, διατροφική ανεπάρκεια, εξάρτηση από συμπληρώματα διατροφής ή έντονη παρέμβαση στην ψυχοκοινωνική λειτουργία που σχετίζεται με περιορισμό θερμίδων ή/και θρεπτικών συστατικών, αλλά χωρίς ανησυχίες για το βάρος. Τα άτομα αυτά, μπορεί να περιορίσουν την πρόσληψη τροφής και την ποικιλία για πολλούς λόγους, πιο συχνά λόγω:

1) μιας προφανούς έλλειψης ενδιαφέροντος για φαγητό ή φαγητό

2) αποφυγή με βάση τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του φαγητού (π.χ. εμφάνιση, οσμή και/ή υφή)

3) ανησυχία για τις αποτρεπτικές συνέπειες της κατανάλωσης φαγητού με ιστορικό
κοιλιακή δυσφορία και/ή φόβος εμετού ή πνιγμού.

Αυτές οι τρεις κλασικές περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

 

Διατροφικές ανησυχίες: Ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, διακοπή της αναμενόμενης ανάπτυξης στον παιδιατρικό πληθυσμό, εσφαλμένες αντιλήψεις για τα τρόφιμα και φόβος για το φαγητό.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

  • Όλες οι διατροφικές διαταραχές έχουν σοβαρές διαταραχές στις διατροφικές συμπεριφορές με δυνητικά απειλητικές για τη ζωή σωματικές και ψυχολογικές επιπλοκές
  • Όλες οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με σοβαρές ιατρικές επιπλοκές που επηρεάζουν κάθε σύστημα οργάνων του σώματος.
  • Όλες οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας.
  • Οι ιατρικές συνέπειες των διατροφικών διαταραχών μπορεί να μην αναγνωρίζονται, ακόμη και από έναν έμπειρο κλινικό ιατρό.
  • Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, φύλων, εθνοτήτων και κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου.
  • Οι διατροφικές διαταραχές έχουν ισχυρό τον παράγοντα της κληρονομικότητας, αν και τα γονίδια από μόνα τους δεν προβλέπουν ποιος θα αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή.
  • Το βάρος δεν είναι ο μόνος κλινικός δείκτης μιας διατροφικής διαταραχής. Τα άτομα που έχουν χαμηλό, μέσο ή υψηλό βάρος μπορεί να έχουν διατροφική διαταραχή και άτομα οποιουδήποτε βάρους μπορεί να υποσιτίζονται ή/και να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που εμπλέκονται με τις διατροφικές διαταραχές.
  • Τα άτομα με διατροφική διαταραχή μπορεί να μην αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους ή/και μπορεί να έχουν αμφιθυμία σχετικά με την αλλαγή της διατροφής τους ή άλλων συμπεριφορών τους.
  • Όλες οι περιπτώσεις δραματικών αλλαγών στο φαγητό και/ή απότομης απώλειας ή αύξησης βάρους σε κατά τα άλλα υγιή άτομα θα πρέπει να διερευνώνται για την πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις βάρους μπορεί να είναι δείκτης πιθανής διατροφικής διαταραχής.
  • Σε παιδιά και εφήβους, η αποτυχία αύξησης του αναμενόμενου βάρους ή ύψους και/ή η καθυστέρηση ή η διακοπή της εφηβικής ανάπτυξης μπορεί να υποδηλώνουν διατροφική διαταραχή.
  • Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι σημαντική.