Ένα νέο μοντέλο διατροφής μπορεί να αποτελέσει το νεότερο όπλο στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας.

Στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, οι ερευνητές David Raubenheimer και Stephen Simpson, κλήθηκαν να κάνουν ριζική αναθεώρηση στην επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου μέσα από ένα νέο πλαίσιο, που ονομάζεται «διατροφική γεωμετρία» – και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη θεωρία τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών σε αυτό τον τομέα.

Σύμφωνα με τη «Διατροφική γεωμετρία» μείγματα θρεπτικών ουσιών και διατροφικών συστατικών επηρεάζουν την υγεία και τη νόσο, αντί οι δύο αυτές καταστάσεις να επηρεάζονται από μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας, τους διαιτολόγους και τους ερευνητές να κατανοήσουν και να διαχειρίζονται καλύτερα την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας.

“Το πλαίσιό μας βασίζεται στη διατροφή του ανθρώπου στο σύνολό της. Η επικρατούσα έμφαση που δίνεται μεμονωμένα στα θρεπτικά συστατικά δεν είναι σε θέση να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα των χρόνιων παθήσεων, αντιθέτως, μια προσέγγιση που βασίζεται στο ισοζύγιο των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», είπε ο Simpson.

H επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου έχει ιστορικά επικεντρωθεί στην προσέγγιση μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, και βασίζεται στην επιβεβαίωση έλλειψης πόρων ή ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η απουσία της βιταμίνης C από ένα διαιτολόγιο είναι μια γνωστή αιτία, ώστε κάποιος να εμφανίσει σκορβούτο.

Όμως, η παραδοσιακή προσέγγιση δεν είναι πλέον χρήσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως υποστηρίζουν και οι συγγραφείς, και οι παθήσεις αυτές προκαλούνται από την υπεραφθονία των τροφίμων, και την προτίμηση για τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα μίγματα θρεπτικών ουσιών, κάτι που οι βιομηχανίες συσκευασμένων τροφίμων έχουν αντιληφθεί και εκμεταλλεύονται.

“Η νέα μας προσέγγιση παρέχει μια μοναδική μέθοδο ενοποίησης των παρατηρήσεων από πολλούς τομείς και έτσι γίνεται πιο κατανοητό το πώς τα θρεπτικά συστατικά, τα τρόφιμα και οι δίαιτες αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια στους ανθρώπους», δήλωσε ο Raubenheimer.

Επίσης πρόσθεσε: «Το μοντέλο “διατροφική γεωμετρία” μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε τους συνδυασμούς των τροφίμων, των γευμάτων, των διαιτολογίων και των διατροφικών μας συνηθειών με βάση τη σύσταση τους και αυτό βοηθά τους ερευνητές να παρατηρήσουν διαφορετικά μοτίβα στις σχέσεις μεταξύ ορισμένων διαιτών, της υγείας και της ασθένειας.»

Για να επεξηγήσουν τη δύναμη της νέας αυτής προσέγγισης, οι ερευνητές απεικόνισαν δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση 116 διαιτών, που συγκεντρώθηκαν από προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες εξετάζουν τις αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) και την ενεργειακή πρόσληψη των ανθρώπων.

Το μοντέλο έδειξε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί το ισχυρότερο συστατικό που επηρεάζει τη διατροφή, και ρυθμίζει την πρόσληψη λίπους και υδατανθράκων.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο περιοδικό Annual Review of Nutrition.