Γενικά λάθη στην προσπάθεια μείωσης βάρους και λίπους

Τις περισσότερες φορές όποιος θέλει να χάσει βάρος θεωρεί ότι πρέπει να κάνει κάτι “αυστηρό” στην αρχή. Ώστε να χάσει κάποια κιλά και στη συνέχεια να μπει σε κάτι “μαγικό και ισορροπημένο”. Όμως αν δεν το πετύχει αυτό πιθανότατα θα σταματήσει την όποια προσπάθεια. Και πιθανότατα θα μπει στη διαδικασία να ψάξει να βρει μια άλλη “θαυματουργή” δίαιτα.

 

Συνεχόμενες αποτυχημένες δίαιτες και πειθαρχία

Οι άνθρωποι που τυραννιούνται και μπαίνουν συχνά σε δίαιτες είναι άνθρωποι κουρασμένοι από αυτή τη διαδικασία. Νιώθουν ότι χάνουν απολαύσεις τις ζωής και ότι δε μπορούν να είναι συνεχώς πειθαρχημένοι. 
Ο Κος Καραφυλλίδης μας εφιστά την προσοχή:

Ο αριθμός των “παραπάνω” κιλών δε μας ενδιαφέρει. Είτε πρόκειται για 1 είτε για 50. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας κατάστασης και ψάχνουμε να βρούμε την αιτία. Άρα ο ειδικός με τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο θα ψάξουν να βρουν τις αιτίες που συμβάλλουν σε μια καθημερινή διατροφική ανισορροπία. Δε βαφτίζουμε “καλά” και “κακά τρόφιμα – είναι ένα από τα πολύ συχνά λάθη στην προσπάθεια μείωσης βάρους. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το πιάτο στην καθημερινότητα κάθε ατόμου. Δηλαδή εξετάζουμε τι κουλτούρα έχει και ποια τρόφιμα του προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση.

Οι λέξεις δίαιτα – διαιτώμαι – διατροφή – υγεία – ομορφιά είναι αλληλένδετες από την αρχαιότητα. Πουθενά όμως δεν υπάρχει η έννοια της στέρησης!

“Στόχος δικός μου και της ομάδας μου είναι κάποιος να μπορέσει να πιστέψει στον εαυτό του. Ότι μπορεί να φτάσει στον τελικό στόχο. Χωρίς να μαρτυρήσει!”

Γενικά πρέπει να βγουν από το μυαλό οι λέξεις: κιλά, συγκεκριμένες δοκιμασμένες μέθοδοι και πρακτικές, ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Προσβλέπουμε στη βελτίωση των αδύνατων διατροφικών σημείων κάθε χαρακτήρα.

 

Τι ρόλο παίζει η ηλικία; Όσο μεγαλώνουμε τόσο δυσκολευόμαστε να χάσουμε κιλά; Και τι ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής και η άσκηση;

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

Απ’ τη 2η δεκαετία της ζωής μας έως την 7η, κάθε χρόνο πέφτει λίγο ο βασικός μεταβολικός ρυθμός. Από την 3η δεκαετία πέφτει και ο μυϊκός ιστός. Οπότε είναι σημαντικό να στοχευθεί η τροποποίηση της συμπεριφοράς και της αιτίας και όχι τόσο αυστηρά το περιεχόμενο του πιάτου. Κρατάμε βέβαια κάποιες κατευθυντήριες σταθερές.

Όσον αφορά στην άσκηση, χρειαζεται κάποιος να την κάνει αρκεί να γνωρίζει και τους λόγους που τη χρειάζεται! Δηλαδή όχι για να χάσει βάρος, αλλά για να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς, για περισσότερη ευεξία κλπ.

Είναι σημαντικό κάποιος να ξεκινήσει “χαλαρά¨. Θέτοντας υλοποιήσιμους στόχους που μπορεί να διατηρήσει. Έτσι θα φτάσει πιο μακριά.!

Συμπέρασμα:

Λάθη στην προσπάθεια μείωσης βάρους: Το μυστικό βρίσκεται στην μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα σας χωρίς στερήσεις και τύψεις!

 

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη:

ή Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή εδώ

Το βίντεο προβλήθηκε στην Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στην εκπομπή “επι-κοινωνία” με τη Μάριον Μιχελιδάκη στην ΕΡΤ1 οπού συζητήσαμε για τα συχνότερα λάθη στην προσπάθεια μείωσης βάρους. Λάθη που τορπιλίζουν όποια προσπάθεια και φυσικά την καταστρέφουν πριν καν ξεκινήσει!

Με αφορμή την ημέρα, Τσικνοπέμπτη γαρ, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης ξεκαθαρίσε ότι “Οι προσπάθειες κάποιου που θέλει να χάσει βάρος δεν εξαρτάται από μία έξοδο ή μια γιορτινή μέρα”.