7 διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών, που δίνουν δύναμη μέσω πολλών θρεπτικών συστατικών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Διαβάστε περισσότερα:
- Καρύδια
Τα καρύδια αναγνωρίζονται ως μια καλή πηγή λίπους, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Eίναι εξαιρετικά ευεργετικά μέρη οποιασδήποτε δίαιτας, αφού με την κατανάλωσή τους μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αναγνωρίζονται για το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες και σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, γνωστές για τις ευεργετικές τους δράσεις.
- Καρύδια Μακαντέμια
Θεωρούνται «ιδιαίτεροι» ξηροί καρποί, λόγω της βουτυρένιας γεύσης και κρεμώδης υφής τους. Αποτελούν πλούσια πηγή σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό και παλμιτολεϊκό οξύ) και περιέχουν ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες. Επιπλέον, περιέχουν πληθώρα σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και σκουαλένιο.
- Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα αποτελούν εναν απο τους πιο υγιεινούς και ωφέλιμους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχουν σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών και φυτοστερολών, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και την καταπολέμηση παχυσαρκίας και στην ενίσχυση της μνήμης.
- Φουντούκια
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Η υψηλή συγκέντρωση των φουντουκιών σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά έχει πιθανά αντικαρκινικά οφέλη. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα φουντούκια έχουν την πιο υψηλή συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντιοξειδωτικών, που είναι οι προανθοκυανιδίνες. Τα φουντούκια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά εντοπίζονται στη φλούδα των φουντουκιών. Ωστόσο, η αντιοξειδωτική τους δράση μειώνεται σημαντικά κατά τη διαδικασία ψησίματος.
- Φιστίκι Αιγίνης
Τα φιστίκια εκτός απο νόστιμα, είναι και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ευεργετικών αντιοξειδωτικών συστατικών. Έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην υγεία των ματιών και των αιμοφόρων αγγείων και στην απώλεια βάρους.
- Κολοκυθόσπορος
Οι κολοκυθόσποροι έχουν σπουδαία διατροφική σύσταση, καθώς περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως τα καροτενοειδή και η τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε) και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος. Είναι ένα πολύ δημοφιλές σνακ σε πολλές περιοχές του κόσμου όπως και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική και τρώγονται ωμοί ή και ψημένοι, αλατισμένοι ή όχι και προστίθονται σε αρτοποιήματα, δημητριακά, σαλάτες και κέικ.
- Σπόροι ηλίανθου
Αποτελούν καλή πηγή ευεργετικών φυτικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων φαινολικών οξέων και φλαβονοειδών και είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, σελήνιο και μαγνήσιο.