Διατροφή και Καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή (βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, λυκοπένιο
- Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψευδάργυρος
Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση οινοπνεύματος
- Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία
Σημαντικά σημεία διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς:
- Ενδέχεται να χρειαστεί ειδική διατροφή σε περίπτωση δυσφαγίας (πολτοποιημένα, υγρά). Να επισημανθεί ότι η ανοχή θα ποικίλει αναφορικά με την κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών αλλά και υγρών σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται εξατομίκευση του διατροφικού πλάνου.
- Η κατανάλωση τροφίμων όπως τα φασόλια , λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως , εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο και λυκοπένιο διαδραματίζουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο.
- Η αύξηση πρόσληψης των βιταμινών D3 , Α και C , ψευδαργύρου όπως και άλλων θρεπτικών στοιχείων που μπορεί να είναι χαμηλή έχει σημειωθεί ως ιδιαίτερης σημασίας.
- Αύξηση υγρών θεωρείται απαραίτητη καθώς η αφυδάτωση είναι κοινή.
- Εάν η από του στόματος διατροφή δεν είναι εφικτή , ερεθιστικά τρόφιμα όπως το μαύρο πιπέρι, το τσίλι σε σκόνη και όξινα φρούτα ή χυμοί , όπως πορτοκάλι , γκρέιπφρουτ , και ντομάτα πρέπει να αποφεύγονται.
- Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.
