- Η καχεξία αποτελεί την άμεση αιτία θανάτου στο 20-40% όλων των ασθενών με καρκίνο.
- Το 40% των ασθενών που βγαίνουν από τη Μ.Ε.Θ. δεν επιστρέφουν πλήρως στην καθημερινότητά τους.
- Το 50% των ασθενών που βγαίνουν από τη Μ.Ε.Θ. δεν επιστρέφουν στη δουλειά τους μέσα σε ένα έτος από τη νοσηλεία τους.
- Το 33% των ασθενών που βγαίνουν από τη Μ.Ε.Θ. δεν επιστρέφουν ποτέ στη δουλειά τους (συμπεριλαμβανομένων και των νέων ατόμων)
- Ασθενείς που βρίσκονται στη Μ.Ε.Θ & ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να χάσουν πάνω από 1 κιλό μυϊκής μάζας ημερησίως!
- Το 60-80% των ασθενών είναι κατεστραμμένοι λειτουργικά
- «Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3000 ασθενείς σε 56 νοσοκομεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται και τρώνε λιγότερο από το 25% της ποσότητας τροφίμων που τους προσφέρεται ή οι ασθενείς που είναι ήδη υποσιτισμένοι είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 30 ημέρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.»
Μετά-ανάλυση νοσοκομειακών μελετών που συγκρίνουν το κόστος περίθαλψης των ασθενών που λαμβάνουν υποστήριξη θρέψης με αυτούς που δεν λαμβάνουν υποστήριξη θρέψης :
Η εξατομικευμένη υποστήριξη θρέψης και επαρκής πρόσληψη τροφής μαζί με τη λήψη συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από το στόμα (ONS) από ασθενείς μπορεί να μειώσει το κόστος της συνολικής νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 12% (έναντι της συνήθους διατροφικής φροντίδας).
Δώδεκα από τις δεκατέσσερις (86%) μελέτες ευνόησαν την ομάδα των ασθενών που λάμβαναν ONS (συνδυαστικά με τη διατροφή τους) και διαπιστώθηκε ότι αυτά τα διατροφικά πλάνα συμβάλουν στην εξοικονόμηση του κόστους περίθαλψης κατά 12,2%.
Σημειώνεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων κατά 9,2% και σε κοινωνικό επίπεδο σε ασθενείς που το πλάνο σίτισής τους ήταν εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα και συμπεριλήφθηκαν συμπληρώματα ειδικής διατροφής από το στόμα ≥3 μήνες μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο.
Επίσης 8 μελέτες (685 ασθενείς) έδειξαν, ότι η χορήγηση βιταμίνης C μείωσε κατά 14% το χρόνο μηχανικού αερισμού στους ασθενείς στη ΜΕΘ.. Για τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη διάρκεια μηχανικού αερισμού, που αντιστοιχούν σε εκείνους που ήταν πιο σοβαρά, η βιταμίνη C ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη. Μεταξύ των 471 ασθενών (σε πέντε δοκιμές) που χρειάζονται μηχανικό αερισμό για περισσότερο από 10 ώρες, δοσολογία 1 έως 6 γρ. / ημέρα βιταμίνης C συντόμευσε τον χρόνο αερισμού κατά μέσο όρο κατά 25%.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η «μαγεία» των θρεπτικών συστατικών και η επιστήμη της διαιτολογίας παρέχει τη δυνατότητα η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, ταχεία, εξατομικευμένη και επιτυχημένη.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
- Μειώνονται οι παρενέργειες από τη νόσο και τη θεραπεία
- Δεν αλλάζει η καθημερινότητα του ασθενούς (επανέρχεται πιο γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, αυτοεξυπηρετείται – δεν χρειάζεται βοήθεια τρίτου, επιστρέφει στη δουλειά του)
- Μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών
- Μειώνεται το κόστος νοσηλείας
Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του διαιτολόγου και η επιστήμη της διατροφής στην πορεία της ζωής όλων μας και πάντα πρέπει να εφαρμόζεται ο βέλτιστος θρεπτικός στόχος, που είναι να παρέχεται το βέλτιστο διατροφικό πλάνο σε όλους τους ασθενείς, υπό όλες τις συνθήκες, οποιαδήποτε στιγμή.