Στην έναρξη της χημειοθεραπείας μπορεί να νιώθετε αρκετά καλά ώστε να συνεχίζετε να διατρέφεστε όπως πριν. Καθώς όμως η χημειοθεραπεία συνεχίζεται, και συνήθως από την τέταρτη χημειοθεραπεία και ύστερα, κάποιες πιθανές παρενέργειες, όπως αδυναμία και κόπωση, απώλεια βάρους, ανορεξία, ενοχλήσεις στο στόμα και στο φάρυγγα, αλλαγές στην γεύση, ξηροστομία, ναυτία & έμετο, διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα ή ακόμα και κατάθλιψη και θα σας εμποδίσουν από το να λαμβάνετε τις τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
Λόγω της χημειοθεραπείας σας, ίσως συναντήσετε κάποιες δυσκολίες στο να ακολουθήσετε μια κανονική-ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, η εξέλιξη της ασθένειας και της χημειοθεραπείας σας, μπορεί να επηρεάσει την όρεξη σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσετε από θερμιδικό και πρωτεϊνικό υποσιτισμό, παράγοντα που ευθύνεται για την επιδείνωση της κατάστασής σας αλλά και τη μη ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.
Τα άτομα με ορισμένες μορφές καρκίνου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα με το κομμάτι της διατροφής τους. Αυτοί οι καρκίνοι περιλαμβάνουν εκείνους που επηρεάζουν άμεσα το πεπτικό σύστημα, όπως ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος ή του παχέος εντέρου. Φυσικά και όχι μόνο, καθώς όλα τα άτομα με οποιοδήποτε τύπο καρκίνου μπορεί να δυσκολεύονται να φάνε επαρκώς, λόγω των επιπτώσεων της χημειοθεραπείας του καρκίνου.
Όταν ο υποσιτισμός δεν αντιμετωπίζεται σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινική καχεξία. Η καρκινική καχεξία είναι ένα σύνδρομο απώλειας που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, απώλεια βάρους και αδυναμία. Θα ήταν σημαντικό να τονιστεί, ότι η καρκινική καχεξία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στους καρκινοπαθείς ασθενείς που τρώνε επαρκώς, αλλά όχι σωστά με βάση τις απαιτήσεις του οργανισμού τους για την συγκεκριμένη κλινική κατάσταση.
Χημειοθεραπεία και διατροφικά προβλήματα
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε σκοτώνοντας τα κύτταρα είτε εμποδίζοντας τη διαίρεση τους. Αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να σκοτώσουν υγιή κύτταρα που αναπτύσσονται και διαιρούνται γρήγορα, όπως κύτταρα στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα . Αυτό μπορεί να προκαλέσει διατροφικά προβλήματα και άλλες παρενέργειες, όπως:
- απώλεια της όρεξης
- ναυτία και έμετος
- δυσκοιλιότητα
- διάρροια/ διαρροϊκές κενώσεις
- ξηροστομία
- πληγές στο στόμα ή στο λαιμό
- αλλαγές στον τρόπο γεύσης του φαγητού
- δυσκολία στην κατάποση
- αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού (πρώιμος κορεσμός)
Εάν βρίσκεστε σε χημειοθεραπεία, μπορεί να έχετε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης , συμπεριλαμβανομένης της τροφής (τροφιμογενείς ασθένειες). Αυτό συμβαίνει επειδή η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σας , τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν ειδικές διατροφικές οδηγίες για την προστασία του οργανισμού σας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την διατροφική υποστήριξη που προσφέρουμε στους καρκινοπαθείς ασθενείς, διαβάστε το άρθρο του κ. Ευμένη Καραφυλλίδη BSc (Hons), MSc, NYSCDN, ως ακολούθως:
Διατροφή και Καρκίνος: Χρήσιμες Συμβουλές Διατροφής για Καρκινοπαθείς ανάλογα με την Θεραπεία